in

21 μυστικά που καμία μαία δεν θα σας αποκαλύψει ποτέ.

Η δουλειά της μαίας ακούγεται ωραία, γιατί έχει να κάνει με μωρά, που μόλις έρχονται στην ζωή και τίποτα δεν είναι πιο γλυκό και χαριτωμένο από ένα μικρό και γλυκό μωράκι.

Βέβαια, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της δουλειάς. Το άλλο μέρος έχει να κάνει με πολύωρες και κουραστικές βάρδιες, μηνύσεις, βρισιές από αγχωμένους γονείς και πολλή γραφειοκρατεία. Ωστόσο, οι περισσότερες μαίες παραδέχονται, ότι δεν θα άλλαζαν την δουλειά τους με τίποτα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντικρίζεις το πιο μαγικό θαύμα της φύσης καθημερινά.

Δείτε παρακάτω 21 μυστικά, που καμία μαία δεν θα σας αποκαλύψει ποτέ.

#1 Μας ενοχλεί, όταν οι άνθρωποι πιστεύουν, ότι το μόνο που κάνουμε είναι να κρατάμε το χέρι της μέλλουσας μητέρας κατά την διάρκεια της γέννας.

Σίγουρα, παρέχουμε συναισθηματική υποστήριξη, αλλά έχουμε πτυχία και είμαστε ιατρικά εξειδικευμένες. Μπορούμε να κάνουμε ενέσεις ινσουλίνης, να πάρουμε αίμα και να κάνουμε ράμματα στα πιο απόκρυφα μέρη που μπορείτε να φανταστείτε.

#2 Ποτέ δεν συνηθίζουμε στην ιδέα, ότι αντικρίζουμε ένα θαύμα.

Το να είσαι ο πρώτος άνθρωπος που αγγίζει και κρατάει στα χέρια του ένα νεογέννητο μωρό είναι συναρπαστικό, ανεξάρτητα από το πόσες φορές το έχεις κάνει. Όσο κουραστική και αν είναι η μέρα σου, το να συνεισφέρεις στο ταξίδι ενός παιδιού στην ζωή είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα.

#3 Το να βλέπεις κάποιον να γίνεται γονιός είναι μαγικό.

Το να βλέπεις κάποιον να γίνεται γονιός για πρώτη φορά είναι μαγικό. Η συμπεριφορά και η στάση τους αλλάζει σε ένα δευτερόλεπτα. Όλος ο πόνος και η ανησυχία αντικαθίσταται από την απόλυτη ευτυχία.

#4 Ζούμε για να δούμε “το βλέμμα.”

Το βλέμμα της μητέρας που αντικρίζει για πρώτη φορά το παιδί της είναι ανεκτίμητο. Αυτό το βλέμμα κάνει τα πάντα να αξίζουν και εξαφανίζει όλη την κούραση. Επίσης, είναι ένας από τους λόγους που δεν παραιτούμαστε από την δουλειά μας και θέλουμε να κάνουμε δικά μας παιδιά, παρά την επώδυνη διαδικασία, που γνωρίζουμε πολύ καλά.

#5 Το αίσθημα της ευθύνης είναι τεράστιο και τρομακτικό.

Το να κρατάς την ζωή και την υγεία ενός ανθρώπου στα χέρια σου είναι τρομακτικό και όσο και αν είσαι προετοιμασμένος για αυτό αυτή η τρομακτική αίσθηση ευθύνης δεν φεύγει ποτέ.

#6 Νομίζουμε, ότι όλα τα μωράκια είναι χαριτωμένα.

Όταν μας ρωτάνε, αν τα μωρό είναι όμορφο και απαντάμε ναι, το εννοούμε. Ξέρουμε, ότι τα μωρά έρχονται σε όλα τα σχέδια και μεγέθη και τα έχουμε δει όλα.

#7 Όποτε μπορούμε τα αγκαλιάζουμε

Συνήθως, δεν έχουμε αρκετό χρόνο, αλλά όταν λίγο ελεύθερο χρόνο, δεν αντιστεκόμαστε σε μια ζεστή αγκαλιά. Είναι από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της δουλειάς μας.

#8 Οι γυναίκες είναι υπερβολικά τρομοκρατημένες με την ιδέα της αφόδευσης κατά την διάρκεια της γέννας

Δεν μας πειράζει, το έχουμε συνηθίσει και εκτός από αυτά είναι μια φυσιολογική διεργασία του οργανισμού. Κάποιες γυναίκες ανησυχούν υπερβολικά, φτάνοντας στο σημείο να μην σπρώχνουν αρκετά, κάνοντας την γέννα να διαρκεί περισσότερο.

#9 Κάποιοι γονείς μπορεί να γίνουν κάφροι.

Κάποιοι βγάζουν σέλφι ή απλά περιφέρονται και φέρονται άσχημα στους άλλους. Μερικές φορές, θέλουμε να πούμε στην γυναίκα, που γεννάει, ότι θα ήταν καλύτερα να μεγάλωνε το παιδί μόνη της. Αλλά, φυσικά δεν το λέμε.

#10 Κάποιες φορές μας φωνάζουν ή μας απειλούν.

Οι γυναίκες, που γεννάνε, πολλές φορές φωνάζουν, βρίζουν και έχουν πολλές απαιτήσεις, αλλά αυτό δεν μας πειράζει. Το χειρότερο είναι, όταν οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους γίνονται βίαιοι σωματικά, κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζετε.

#11 Αναπτύσσουμε μια έντονη και βαθιά σχέση με τους ανθρώπους σε μικρό χρονικό διάστημα.

Βλέπουμε τους ανθρώπους στα χειρότερα, αλλά και στα καλύτερά τους. Αν και πάντα πρέπει να μοιράσουμε τον χρόνο μας ανάμεσα σε πολλές γυναίκες, πάντα βρίσκουμε τον χρόνο να γίνουμε μέρος μιας τόσο σημαντικής στιγμής στην ζωή μιας οικογένειας.

#12 Οι πρόωρες γεννήσεις είναι μεγάλη πρόκληση.

Συνήθως, περνάμε πολύ χρόνο, προσπαθώντας να ηρεμήσουμε τις αναστατωμένες μητέρες. Το αποτέλεσμα των πρόωρων γεννήσεων είναι συνήθως θετικό και η αναστάτωση δεν βοηθάει ποτέ κανέναν.

#13 Το φθινόπωρο είναι η εποχή που έχουμε την περισσότερη δουλειά.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά οδηγούν σε πολλές γεννήσεις τον Σεπτέμβριο, που τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε.

#14 Κάποιες φορές πρέπει να απομακρύνουμε το παιδί από την μητέρα από την γέννα.

Δυστυχώς, δεν είναι όλοι κατάλληλοι για να γίνουν γονείς. Κάποιες φορές, υπάρχει δικαστική απόφαση για απομάκρυνση του παιδιού από την μητέρα, οπότε πρέπει να βοηθήσουμε τους κοινωνικούς λειτουργούς και να παρηγορήσουμε την μητέρα.

#15 Οι βάρδιές μας είναι μεγάλες και σχεδόν ποτέ δεν τελειώνουμε στην ώρα μας.

Οι βάρδιές μας διαρκούν από 9 έως 12 ώρες. Οπότε, πολλές φορές μπορεί να μην έχουμε ρεπό σε κάποια ξεχωριστή περίσταση. Επίσης, καθόμαστε περισσότερες ώρες για να συμπληρώσουμε όλα τα χαρτιά, που χρειάζεται.

#16 Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν κάνουμε διαλείμματα.

Συνήθως, δεν καθόμαστε καθόλου να φάμε ή να πιούμε κάτι για 14 ώρες. Θα κάτσουμε για 5 λεπτά το πολύ και αυτό αν είμαστε τυχερές.

#17 Αντιμετωπίζουμε συνέχεια τον κίνδυνο του να χάσουμε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή της μήνυσης.

Τα πράγματα μπορεί να πάνε λάθος κατά την διάρκεια μιας γέννας, ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε περίεργο κόσμο.

#18 Οι γέννες δεν έχουν πάντα ευτυχισμένο τέλος.

Αν το μωρό είναι πρόωρα γεννημένο, αυτό είναι από μόνο του μια τραγωδία. Αυτά τα μωρά τα φροντίζουμε πολύ προσεχτικά, τα πλένουμε, τα ντύνουμε και τα βγάζουμε φωτογραφία με τους γονείς τους. Αυτό βοηθάει να γίνουν λίγο πιο ανεκτές αυτές οι δύσκολες καταστάσεις.

#19 Κλαίμε πολύ.

Κάποιες φορές είναι δάκρυα χαράς, κάποιες φορές είναι δάκρυα εξάντλησης και κάποιες άλλες δάκρυα ανησυχίας ή στεναχώριας. Κανείς δεν είπε, ότι η δουλειά της μαίας είναι εύκολη, αλλά κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο δύσκολη.

#20 Συχνά μας μένουν πολύ λίγα για να δώσουμε.

Συναισθηματικά είναι πολύ δύσκολο να στηρίζεις μια μαμά κατά την διάρκεια της γέννας και αν είναι μεγάλη η βάρδια, δεν μένουν και πολλά να δώσεις.

#21 Δεν μπορούμε, όμως, να μην ξαναγυρίσουμε την επόμενη μέρα.

Σίγουρα, έχουμε σκεφτεί πολλές φορές να παραιτηθούμε, αλλά η πλειονότητα δεν θα αντάλλασσε με τίποτα αυτό “το βλέμμα” και φυσικά τις αγκαλιές με τα μωρά.

Πηγή

Οι διαφορές μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μέσα από 14 ξεκαρδιστικές εικόνες.

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Τα φτωχά χρόνια, ο λόγος που έφυγε απ’την Μουρμούρα και η περηφάνια για την καταγωγή της