in

Amber Alert: Η τραγική ιστορία πίσω από το όνομα του δικτύου αναζήτησης χαμένων παιδιών

Ποια ήταν η Amber και τι της συνέβη

Σίγουρα θα γνωρίζεις το Amber Alert, το οποίο εμφανίζεται στην τηλεόραση κάθε φορά που χάνεται ένα παιδί. Πρόκεται για το παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού, το οποίο ενοργοποείται μόλις αναφερθεί η εξαφάνιση ανηλίκου, ειδικά όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται μάλλον για απαγωγή.

Αυτό που πιθανότατα να μην γνωρίζεις όμως, είναι το πως προέκυψε το όνομα του δικτύου. Το Amber Alert, δημιουργήθηκε το 1996, στη μνήμη της Amber Hagerman, μιας μικρούλας που έπεσε θύμα απαγωγής και δολοφονήθηκε βάναυσα. Από τότε, κάθε φορά που ένας ανήλικος χάνεται, το Amber Alert ενεργοποείται.

Η Amber ήταν μόλις 9 ετών όταν δολοφονήθηκε και την άρπαξαν μια μέρα που έκανε βόλτα με το ποδήλατο της. Η ίδια ζούσε στην περιοχή Άρλινγκτον του Τέξας και είχε έναν 5χρονο αδερφό. Το αποτρόπαιο έγκλημα που την έκανε να χάσει την ζωή της, συνέβη το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου του 1996, όταν εκείνη έκανε ποδήλατο στην αυλή ενός εγκαταλελειμένου παντοπωλείου. Φαίνεται ότι ξαφνικά, μέσα από ένα μαύρο φορτηγό βγήκε ένας άντρας, ο οποίος την άρπαξε με τη βια και την έβαλε μέσα στο όχημα του. Το γεγονός ανέφερε στην μητέρα της ο μικρότερος αδερφός της, ο οποίος είδε τι έγινε.

Όπως δήλωσε μάρτυρας της απαγωγής, η 9χρονη ούρλιαξε και κλωτσούσε τον άντρα που την άρπαξε. Τι κι αν ο μάρτυρας κάλεσε αμέσως την αστυνομία, δυστυχώς δεν κατάφερε να την βρει ζωντανή. Η περιγραφή του δράστη, ήταν για έναν «λευκό ή Λατινοαμερικανό άνδρα ηλικίας 25-40 ετών, με ύψος κάτω από 1,80 μ., με μεσαία σωματική διάπλαση».


Τέσσερις μέρες μετά την απαγωγή, περαστικός εντόπισε το πτώμα της Amber, περίπου τέσσερα μίλια από το μέρος της απαγωγής της. Η νεκροψία έδειξε ότι εκείνη ήταν ζωντανή για δυο μέρες μετά από την αρπαγή, καθώς και ότι είχε ξυλοκοπηθεί, αλλά και είχε κακοποιηθεί σeξουαλικά, ενώ στο τέλος της έκοψαν τον λαιμό και την πέταξαν στο ποτάμι. Οι αρχές θεωρούσαν ότι κάποια καταιγίδα έφερε το σώμα της εκεί, ενώ μέχρι σήμερα η δολοφονία της Amber παραμένει ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα.

Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 13 Ιανουαρίου του 2021, η αστυνομία τίμησε την 25η επέτειο της υπόθεσης της Amber και έκανε έκκληση στην τοπική κοινότητα για να αναφέρει τυχόν στοιχεία που να σχετίζονται με το έγκλημα. Μάλιστα το τμήμα ανακοίνωσε ότι θα στείλει για μελέτες ξανά κομμάτια από τα φυσικά αποδεικτικά στοιχεία, με την ελπίδα οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν στην παραγωγή προφίλ DNA.

Όσο για την ιδέα του Amber Alert, ήρθε από την Dianne Simon, η οποία σκέφτηκε ότι όπως τα δελτία καιρού διακόπτουν την ροή του προγράμματος για να ανακοινώσουν τα έκτακτα νέα, θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και για τα εξαφανισμένα παιδιά. Έτσι λοιπόν, η ίδεα της έγινε πραγματικότητα, σαν παρακαταθήκη στην Amber που έχασε άδικα την ζωή της.

Από το 1996 το σύστημα ειδοποιήσεων Amber Alert έφτασε σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με ειδικούς, εκατοντάδες παιδιά βρέθηκαν ασφαλή χάρη στο σύστημα ειδοποίησης από τον Δεκέμβριο του 2015. Οι απαγωγείς είναι πιο πιθανό να απελευθερώσουν τα παιδιά όταν ανακαλύπτουν ότι οι Αρχές εξέδωσαν μια ειδοποίηση Amber.

Να μην ξεχνάς ότι κάθε λεπτό μετράει σε περιπτώσεις απαγωγής παιδιών, επομένως μόλις ακούσεις ή δεις μια ειδοποίηση Amber, δώσε προσοχή. Οι δικοί τους άνθρωποι μπορεί να βασίζονται σε εσένα για να σωθεί η ζωή του παιδιού τους.

Γαμπρός τίναξε τον γάμο στον “αέρα”: Ξεκίνησε να δείχνει στην οθόνη την γυναίκα του με..

«Ο κόσμος θα τους σιχαθεί όλους και θα έρθει ο βασιλιάς»: H προφητεία του Άγιου Παϊσίου για την Ελλάδα που συγκλονίζει