in

«Έπιασα το μαχαίρι και μετά θόλωσα»: Η γυναίκα που για να σταματήσει την κακοποίηση πήρε το νόμο στα χέρια της

Μια ανατριχιαστική ιστορία απ’ όποια πλευρά και αν τη δει κανείς

ύμφωνα με όσα υποστήριξε η Λορίνα Μπόμπιτ εκείνο το ξημέρωμα της 23ης Ιουνίου 1989 δεν διέφερε ιδιαίτερα από πολλές άλλα. Ο τότε σύζυγός της, Τζον Γουέιν Μπόμπιτ είχε γυρίσει για άλλη μια φορά σπίτι μεθυσμένος. Την κακοποίησε λεκτικά και σωματικά και στη συνέχεια την βίασε. Όταν τελείωσε, απλά γύρισε πλευρό και κοιμήθηκε. Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι η γυναίκα του μετά από ακριβώς 5 χρόνια και 5 ημέρες έγγαμου βίου είχε αποφασίσει ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιζόταν άλλο.

«Σηκώθηκα από το κρεβάτι. Πήγα στην κουζίνα και άρπαξα το μαχαίρι. Επέστρεψα, σήκωσα το σεντόνι και του έκοψα το πέος»… Με αυτά τα λόγια περιέγραψε αργότερα την πράξη της, δίνοντας αφορμή για μια σειρά από αλυσιδωτές και πολυεπίπεδες αντιδράσεις στην αποσβολωμένη από το πρωτοφανές γεγονός κοινή γνώμη των ΗΠΑ.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια πραγματική χιονοστιβάδα που άλλαξε την κουλτούρα μιας ολόκληρης χώρας, ίσως και του κόσμου. Ήταν η πρώτη φορά που το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας μπήκε στο επίκεντρο και έννοιες όπως ο βιασμός εντός γάμου και η κακοποίηση των γυναικών αντιμετωπίστηκαν με την σοβαρότητα που όφειλε κανείς να δείξει. Μέχρι τότε η ανισότητα ήταν δεδομένη κι ας υποστήριζαν διαφορετικά οι νόμοι στην θεωρία. Κάθε αντίστοιχη καταγγελία κατέληγε απλά να είναι ο λόγος ενός άντρα απέναντι στον λόγο μιας γυναίκας. Και σε όλες τις περιπτώσεις το «ισχυρό» φύλο έβγαινε κερδισμένο, κάνοντας τους εκπροσώπους του «ασθενούς», που αποτελούσαν τα θύματα, να γίνονται πολύ επιφυλακτικές πριν προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Αλλά αυτά άλλαξαν την στιγμή που έγινε γνωστό ότι μία γυναίκα αντέδρασε υλοποιώντας μια απειλή που αποτελεί τον απόλυτο εφιάλτη για κάθε άνδρα. Και για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα της αμερικανικής κοινωνίας και των ηθών της εποχής, εξαιτίας της πράξης της ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη λέξη, το «πέος» δηλαδή, αναφέρθηκε στα κανάλια εθνικής εμβέλειας ή γράφτηκε στις εφημερίδες
Πίσω στην μοιραία βραδιά, η Λορίνα άφησε αιμόφυρτο τον σύζυγό της και μπήκε στο αυτοκίνητό της. Ο Τζον –αν και σε πανικό- λειτούργησε με το ένστικτο της επιβίωσης και κάλεσε ένα φίλο του, ενώ την ίδια ώρα άσκησε πίεση στο σημείο ώστε να περιορίσει την αιμορραγία. Όταν τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί δεν πίστευαν στα μάτια τους. Σταθεροποίησαν την κατάσταση της υγείας του και παρά το γεγονός ότι μιλάμε για κάτι που συνέβη πριν από πάνω από 30 χρόνια, εκτίμησαν ότι η επιστήμη είχε προχωρήσει αρκετά ώστε να «κολλήσουν» το μόριο, να το τοποθετήσουν στη θέση του και να τον επαναφέρουν σε λειτουργική κατάσταση. Ειδοποίησαν δύο ειδικούς μεν, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Το σοβαρότερο δυνατό. Κανείς δεν γνώριζε που βρισκόταν το… κομμάτι του παζλ…

Η Λορίνα αφού προχώρησε μερικά τετράγωνα με το αμάξι της, σταμάτησε και ειδοποίησε την αστυνομία. Είπε τι είχε συμβεί και περίμενε να την συλλάβουν. Λίγη ώρα αργότερα, δέχτηκε και την ερώτηση του 1.000.000. «Τι έκανες το πέος;». Ήδη οι αστυνομικοί είχαν ψάξει το σπίτι χωρίς να βρουν τίποτα. Εκείνη, σε κατάσταση σοκ, δεν μπορούσε να θυμηθεί. Κάποιος την ρώτησε αν υπήρχε πιθανότητα να το πήρε μαζί της. Και τότε εκείνη άρχισε να θυμάται… Ναι, το είχε πάρει. Και κρατώντας το στο ένα χέρι και το κουζινόμαχαιρο στο άλλο, οδήγησε μέχρι τελικά να ξεφορτωθεί το μόριο του συζύγου της πετώντας το από το παράθυρο. Οι αστυνομικοί του Μανάσας της Βιρτζίνια αναπαρέστησαν την διαδρομή και άρχισαν να «χτενίζουν» την περιοχή, ψάχνοντας. Τελικά, ένας από αυτούς το βρήκε. Σύμφωνα με τις περιγραφές των συναδέλφων του μάλιστα, το είχε πατήσει (!) και στη συνέχεια στάθηκε αηδιασμένος δίπλα σε αυτό, απλά δείχνοντάς το δάχτυλό του προκειμένου να το περισυλλέξει το ιατρικό προσωπικό.

Για καλή τύχη του Τζον, οι γιατροί μετά από εγχείρηση που κράτησε 7,5 ώρες, αποκατέστησαν την ζημιά. Ωστόσο, αν και αισιόδοξοι, δήλωναν ότι θα χρειαζόταν να περάσουν αρκετοί μήνες ώστε να φανεί εάν το πέος θα ήταν πλήρως λειτουργικό ή αν θα εξυπηρετούσε μόνο ουρολογικούς σκοπούς. Ελάχιστα χρόνια αργότερα, ο πρώην πεζοναύτης θα κόμπαζε ότι οι γιατροί είχαν κάνει τόσο καλή δουλειά ώστε να του προσθέσουν κάνα δυο πόντους, ενώ δεν θα έχανε την ευκαιρία να αποδείξει σε όλον τον κόσμο τους ισχυρισμούς του συμμετέχοντας σε δύο αισθησιακες ταινίε

Λίγο καιρό νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί και η πολύκροτη δίκη η οποία είχε μετατραπεί από τα ΜΜΕ σε κανονικό τσίρκο. Αφού οι δύο πλευρές παρουσίασαν τα στοιχεία και τους μάρτυρές τους, οι ένορκοι χρειάστηκαν περίπου 7 ώρες για να φτάσουν σε ετυμηγορία. Η Λορίνα κρίθηκε «μη ένοχη», σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αφού το δικαστήριο δέχτηκε ότι λειτούργησε σε κατάσταση άμυνας, υποφέροντας από μετατραυματικό στρες εξαιτίας της χρόνιας κακοποίησής της. Σε τέτοιο σημείο που να προκληθεί «προσωρινή παράνοια». Έτσι, αντί για την φυλακή, οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου παρέμεινε για 45 ημέρες πριν τελικά αφεθεί ελεύθερη.

Περίπου την ίδια περίοδο έλαβε χώρα και μια δεύτερη δίκη. Αυτή στην οποία κατηγορούμενος για βιασμό ήταν ο ίδιος ο Τζον. Και εκείνος ουσιαστικά απαλλάχθηκε και οι δυο τους συνέχισαν τις ζωές τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, για την ακρίβεια 16, συναντήθηκαν ξανά για μία και μοναδική φορά στο πλαίσιο κοινής τηλεοπτικής εμφάνισης. Εκείνη αποκάλυψε ότι ο Τζον συνήθιζε να της στέλνει γράμματα ή ακόμα και λουλούδια του Αγίου Βαλεντίνου… Εκείνος παραδέχθηκε ότι συχνά την κακομεταχειριζόταν χωρίς να καταλαβαίνει ότι ήταν μια εύθραυστη προσωπικότητα και κατέληξε λέγοντας: «Νομίζω ότι πήρες πολύ σοβαρά τα πράγματα»…

 

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ menshouse.gr

Από την αποθέωση, στις φυλακές: Η σύλληψη του Έλληνα που ήταν εθισμένος στην κλεψιά και την απάτη

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ..Συμβουλές 135 χρονών που είναι χρήσιμες ακόμα και σήμερα