in

Έρχονται δύσκολοι μήνες: Αuξάνονται οι λογαρıασμοί ρεύματος για να βγουν 800 εκατομμύρια εupώ

Λογαριασμοί ρεύματος: Κακά μαντάτα για τα τιμολόγια ρεύματος που θα εκδοθούν τους επόμενους μήνες. Μέχρι να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες συνολικά 800 εκατομμύρια ευρώ οι τιμές θα αυξάνονται..

«Έσκασε» η βόμβα για τους λογαριασμούς ρεύματος. Είχε ανακοινωθεί πριν καιρό, το περιμέναμε και τώρα συμβαίνει. Και αυτό γιατί άρχισαν να εφαρμόζονται τακτικές από τον ΔΕΔΔΗΕ και τους παρόχους, όχι επειδή αυξήθηκε η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά για να «πληρώσουμε» το «φέσι».

Πιο αναλυτικά, όπως είχε ενημερώσει η κυβέρνηση, οι ρευματοκλοπές «μοιράζονται» στους λογαριασμούς ρεύματος όλων. Επομένως, και όλοι θα μοιραστούμε το κόστος τους. Με απλά λόγια, αν ο γείτονας έχει «πειραγμένο» ρολόι, αφού δεν μπορούν να τον εντοπίσουν, θα χρεωθούμε όλοι τον λογαριασμό και τα «χαμένα».

Η «Καθημερινή» δημοσιεύσει μάλιστα και το ποσό στο οποίο ανέρχεται το κόστος των ρευματοκλοπών. Έτσι, το ρεπορτάζ αναφέρει, πως οι προμηθευτές έχουν ήδη συμπεριλάβει στα κοστολόγιά τους και έχουν ήδη μεταφέρει στους καταναλωτές κόστη από απώλειες του δικτύου για τα έτη 2021 και 2022 της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά ανά έτος.

Γιατί όμως θα πληρώσουν όλοι τη ρευματοκλοπή του άλλου;

Όπως εξηγούν εκπρόσωποι των παρόχων στην εφημερίδα, τα συγκεκριμένα κόστη δεν μπορούν να τα ζητήσουν αναδρομικά από τους πελάτες τους, αφού μετακινούνται και δεν μπορεί να ξέρουν ποιοι είναι.

Έτσι, η ανάκτησή τους θα γίνει από τους νυν και μελλοντικούς πελάτες τους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι θα συμπεριλάβουν στον υπολογισμό της χρέωσης της κιλοβατώρας για τους επόμενους μήνες –πρακτική που εγκαινιάστηκε από τον Απρίλιο– και τα επιπλέον κόστη για τις πραγματικές απώλειες και άλλες επιβαρύνσεις του δικτύου των ετών 2021 και 2022, «ροκανίζοντας» τις μειώσεις που φέρνει η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής.

Πράσινο τιμολόγιο: Αύξησαν τις τιμές οι πάροχοι τον Απρίλιο

Η ELPEDISON παρουσιάζει αύξηση στα τιμολόγια Απριλίου.

ELPEDISON/Μάρτιο – Ειδικό (για τις πρώτες 100 kWh μηνιαίως) με πάγιο 5.00 στα 98.98 ευρώ ανά μεγαβατώρα
ELPEDISON/Μάρτιο – Ειδικό (από την 101η kWh και πάνω μηνιαίως) με πάγιο 5.00 στα 107.60 ευρώ ανά μεγαβατώρα
ELPEDISON/Απρίλιο – Ειδικό (για τις πρώτες 100 kWh μηνιαίως) με πάγιο 5.00 στα 110.05 ευρώ ανά μεγαβατώρα
ELPEDISON/Απρίλιο – Ειδικό (από την 101η kWh και πάνω μηνιαίως) με πάγιο 5.00 στα 117.05 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Δηλαδή η αύξηση στα τιμολόγια της Elpedison είναι 11,07 ευρώ στο πρώτο και στα 7 ευρώ για το δεύτερο.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ παρουσιάζει μια πολύ μικρή μείωση και μια επίσης πολύ μικρή αύξηση.

ΔΕΗ/Μάρτιο – Ειδικό (≤ 500 ημερήσιες kWh μηνιαίως) με πάγιο 5.00 στα 108.27 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Χρέωση Νυχτερινού 80,37 €/MWh
ΔΕΗ/Μάρτιος – Ειδικό (> 500 ημερήσιες kWh μηνιαίως) με πάγιο 5.00 στα 119.07 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Χρέωση Νυχτερινού 80,37 €/MWh
ΔΕΗ/Απρίλιος – Ειδικό (≤ 500 ημερήσιες kWh μηνιαίως) με πάγιο 5.00 στα 108.61 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Χρέωση Νυχτερινού 82,26 €/MWh
ΔΕΗ/ Απρίλιος – Ειδικό (> 500 ημερήσιες kWh μηνιαίως) με πάγιο 5.00 στα 118.81ευρώ ανά μεγαβατώρα – Χρέωση Νυχτερινού 82,26 €/MWh
Δηλαδή η διαφορά στα πράσινα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αύξηση 0,34 ευρώ στο πρώτο και μείωση 0,26 στο δεύτερο.

Η PROTERGIA παρουσιάζει αύξηση.

PROTERGIA/Μάρτιος – Ειδικό με πάγιο 4.00 στα 107.76 ευρώ ανά μεγαβατώρα
PROTERGIA/Απρίλιος -Ειδικό με πάγιο 4.00 στα 116.24 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Δηλαδή η Protergia παρουσιάζει μια αύξηση στα 8,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα

ΗΡΩΝ

Η ΗΡΩΝ επίσης παρουσιάζει αύξηση, πάνω από 10 ευρώ η διαφορά:

ΗΡΩΝ/Μάρτιο – BASIC HOME με πάγιο 5.00 στα 103.04 ευρώ ανά μεγαβατώρα
ΗΡΩΝ/Απρίλιος – BASIC HOME με πάγιο 5.00 στα 115.55 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Δηλαδή η ΗΡΩΝ παρουσιάζει μια αύξηση στα 12,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναλυτικά αύξηση στα πράσινα τιμολόγια παρουσιάζουν οι εξής εταιρίες:

OTE ESTATE
Solar energy
VOLTON
WE ENERGY
ΕΛΙΝΟΙΛ
ΖΕΝΙΘ
ΗΡΩΝ
ELPEDISON
PROTERGIA
Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Απλήρωτοι οι δικαιούχοι

 

Με τους λογαριασμούς ρεύματος ανά χείρας είναι οι καταναλωτές – δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να δουν τις εκπτώσεις που θα φανούν.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λάβει ήδη το τιμολόγιο, αλλά δεν βλέπουν πουθενά μειωμένο το ποσό ανάλογα με τα κριτήρια που δήλωσαν στην αίτηση που είχαν υποβάλει μέχρι αρχές Φεβρουαρίου.

Τα «ψιλά γράμματα» πάντως όταν έβγαιναν οι πληροφορίες και το ΦΕΚ στο τέλος του 2023 για το επίδομα ρεύματος, ανέφεραν λίγο μπερδεμένα πράγματα.

Από τότε, λοιπόν, σημειωνόταν ότι μετά την υποβολή αίτησης η ΑΑΔΕ θα ήλεγχε τα στοιχεία και θα τα απέστελνε στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποίησε στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία ανέφερε ότι το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιζόταν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024).

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Στο τέλος όμως, υπογραμμιζόταν ότι ο δικαιούχος-καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος (αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος).

Μάλιστα, επειδή δεν έρχονται όλοι οι λογαριασμοί του τριμήνου μαζί, επισημαινόταν ότι θα δηλώνονται σταδιακά στο σύστημα καθώς εκδίδονται, και ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου.

* Πηγή:www.i-diakopes.gr

To «fresh-news.eu» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.

Εσωτερικό ασανσέρ, θέα Ακρόπολη: Το σπίτι-ανάκτορο των 18.000.000€ του Φίλιππου Γλίξμπουργκ, δώρο του πεθερού

Πέτρος Κόκκαλης – Δήμητρα Ματσούκα: «Από την αρχή ξέραμε ότι είμαστε ο ένας για τον άλλον»