in

Η μητέρα που τα έβαλε μόνη της με ένα καρτέλ ναρκωτικών

Για τρία χρόνια πήρε τον νόμο στα χέρια της

Την προηγούμενη Κυριακή μετά από έρευνα των New York Times ήρθε στο φως η ιστορία μιας μητέρας που δεν δίστασε να κυνηγήσει τους δολοφόνους της κόρης της και να τα βάλει μόνη της με τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού.
Η Miriam Rodriguez μετατράπηκε σε ακτιβίστρια και πήρε τον νόμο στα χέρια της ύστερα από την απαγωγή της κόρης της τον Ιανουάριο 2014 από το καρτέλ ναρκωτικών Los Zetas. Η 20χρονη τότε Karen βρισκόταν στο αυτοκίνητό της, όταν μερικοί οπλισμένοι άνδρες εισέβαλλαν σε αυτό και την απήγαγαν.

Οι απαγωγές στο Μεξικό είναι πολύ συνηθισμένες. Η οικογένειά της ακολούθησε τις οδηγίες των απαγωγέων και πήρε δάνειο για να πληρώσει τα λύτρα. Η Rodriguez μάλιστα συναντήθηκε με ένα μέλος του καρτέλ που προσφέρθηκε να την βοηθήσει να βρει την κόρη της με αντάλλαγμα 2 χιλιάδες δολάρια.

Αλλά οι απαγωγείς τους εξαπάτησαν και η Karen βρέθηκε νεκρή σε ένα εγκαταλελειμμένο χωράφι λίγους μήνες αργότερα. Η Rodriguez ορκίστηκε πως θα αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής της για να απονεμηθεί δικαιοσύνη για την κόρη της. Οι πληροφορίες που έδωσε στην αστυνομία ήταν εκείνες που εξασφάλισαν την φυλάκιση εκείνων που ευθύνονταν για την δολοφονία της κόρης της.

@infobae.com

Για να τους ανακαλύψει, άλλαξε τα μαλλιά της και όλη της την εμφάνιση, χρησιμοποιούσε ψεύτικη ταυτότητα και μεταμφιέστηκε πολλές φορές. Σε μια από αυτές, είπε πως δουλεύει σε εταιρία δημοσκοπήσεων για να καταφέρει να πάρει τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους.

Μια άλλη φορά, κατάφερε να συλλάβει ένα μέλος του καρτέλ, ενώ εκείνος πουλούσε λουλούδια στον δρόμο. Την αναγνώρισε και άρχισε να τρέχει, αλλά η Rodriguez τον πρόλαβε και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει. Έβαλε ένα όπλο στον λαιμό του και του είπε πως κουνηθεί δεν θα δίσταζε να τραβήξει την σκανδάλη.

Η δράση της για να δικαιωθεί η κόρη της τελείωσε την «Ημέρα της Μητέρας» του 2017. Λίγες εβδομάδες αφού είχε συλλάβει τον τελευταίο άνδρα που είχε βάλει ως στόχο, οπλισμένοι άνδρες της έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι της και λίγη ώρα αργότερα, ο σύζυγός της την βρήκε νεκρή στον δρόμο. Το χέρι της ήταν μέσα στην τσάντα της, δίπλα από το περίστροφο που είχε πάντα πάνω της.

Την περασμένη Τρίτη, ένα tweet του μεξικάνικου καναλιού Foro TV, έγραψε «Η Miriam Rodriguez, η γυναίκα που κυνήγησε τους δολοφόνους της κόρης της μέχρι που τους έπιασε».

 

Λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της, η Rodriguez είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της χώρας για αστυνομικούς φρουρούς, αφού υποψιαζόταν πως θα την έβαζαν στο στόχαστρο κάποιοι από τους φυλακισμένους που κατάφεραν να αποδράσουν από την φυλακή της Ciudad Victoria. Τα μέλη του Zetas βρίσκονταν για χρόνια σε πόλεμο με τα πρώην αφεντικά τους και συχνά απήγαγαν αθώους ανθρώπους για λύτρα ή για στρατολόγηση. Μερικές φορές οργάνωναν αγώνες πάλης μέχρι θανάτου μεταξύ των θυμάτων τους.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας που ζούσε η Rodriguez είπε πως ο θάνατός της δεν πρέπει να είναι ακόμα ένα στατιστικό των μαζικών δολοφονιών των καρτέλ. Θεωρείται πλέον ηρωίδα στην πόλη της, ενώ στην κεντρική πλατεία υπάρχει μια πλακέτα αφιερωμένη σε όλα όσα κατάφερε. Βάζοντάς τα μόνη με τα καρτέλ και κλείνοντας πολλά από τα μέλη τους στην φυλακή

Η 19χρονη που δολοφόνησε την οικογένεια της με αρσενικό για να το σκάσει με τον παππού της

To προλάβατε; – Ποιος/α είχε τέτοιον έλεγχο;