in

Πανελλαδικές 2023: Ο Φίλιππος έγραψε 20.000 μόρια και σάρωσε τα πάντα – Χωρίς ιστορικό προηγούμενο

Νέο ρεκόρ έσπασε φέτος ο μαθητής
Νέο ρεκόρ έσπασε φέτος μαθητής στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς κατάφερε να πάρει το απόλυτο 20.

Ο μαθητής Φούφας Φίλιππος του Κολλεγίου Αθηνών συγκέντρωσε το απόλυτο άριστα των 20000 μορίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρει «το Βήμα».

Δηλαδή βαθμολογήθηκε με 100/100 μόρια και από τους 8 (οκτώ) εκπαιδευτικούς που βαθμολόγησαν τα γραπτά του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο ίδιος, δεν αισθάνεται ξεχωριστός. Περίμενε ότι θα τα πάει καλά αλλά όχι τόσο καλά. Δεν θεωρεί ότι υπάρχουν θαυματουργά μυστικά για να πετύχει κάποιος αυτό το αποτέλεσμα. Μάλιστα, συμβουλεύει τους μελλοντικούς υποψήφιους να αναζητήσουν το σύστημα διαβάσματος που ταιριάζει στην προσωπικότητα τους για πετύχουν την καλύτερη βαθμολογία.

Τέλος, αξιολογεί το σύστημα των Πανελλήνιων, ενώ αναγνωρίζει την συμβολή των γονέων, φίλων και καθηγητών στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των υποψηφίων.

Πως νιώθεις για αυτή την μεγάλη επιτυχία. Είναι περισσότερη η χαρά σου που έσπασες ένα ρεκόρ ή που έγραψες τόσο καλά; Νιώθεις ξεχωριστός;

Νιώθω μεγάλη χαρά και πρωτίστως αγαλλίαση. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι πως μπορώ να εισαχθώ στη σχολή που θέλω. Ασφαλώς και αισθάνομαι περήφανος για τα επιπλέον μόρια, αλλά σε τελική ανάλυση δεν είναι αυτή η ουσία. Θα έλεγα ότι ο χαρακτηρισμός «ξεχωριστός» είναι υπερβολικός.

Το περίμενες αυτό το αποτέλεσμα; Ποια σχολή θα βάλεις πρώτη στο μηχανογραφικό;

Θεωρούσα ότι είχα πάει καλά, αλλά δεν περίμενα προφανώς αυτό το αποτέλεσμα, ιδίως στο μάθημα της έκθεσης. Πρώτη σχολή θα βάλω τη Νομική Αθηνών.

Πες μας τα μυστικά σου. Πώς κατάφερες κάτι τέτοιο; Είχες κάποιο σύστημα;

Θαυματουργά μυστικά δεν υπάρχουν. Παρότι ακούγεται κλισέ, είναι προφανές ότι το πιο σημαντικό είναι το συστηματικό διάβασμα χωρίς κενά και η προσήλωση στον στόχο, με ό,τι θυσίες αυτή συνεπάγεται για τον καθένα. Νομίζω πάντως πως είναι καλό ο κάθε μαθητής να αναζητά το δικό του σύστημα με βάση τις ανάγκες του αντί να πασχίζει να εφαρμόσει υποτιθέμενες συνταγές καθολικού χαρακτήρα.

Ποιο είναι το κόστος για το απόλυτο 20; Τι θυσίασες στο βωμό της επιτυχίας;

Η αλήθεια είναι πως το κόστος δεν είναι τεράστιο, αλλά ούτε αμελητέο. Αναγκάζεται κάνεις να περιορίσει τον ελεύθερο του χρόνο, τις εξόδους του, τη συναναστροφή με τα αγαπημένα του πρόσωπα κλπ.

Υπήρξαν στιγμές που λύγισες την περίοδο αυτή; Ποια ήταν τα στηρίγματά σου; Ποια άτομα είχες δίπλα σου;

Καθώς συσσωρευόταν το άγχος και η κούραση, κυρίως μετά το Πάσχα, υπήρξαν στιγμές που βρέθηκα σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Με τη βοήθεια όμως της οικογένειας, των φίλων και των καθηγητών μου, κατάφερα να μην «κλατάρω» εντελώς.

Θεωρείς ότι είναι θέμα μόνο διαβάσματος ή είναι και συγκυριακό;

Το διάβασμα είναι σαφώς σημαντικότερο, αλλά και οι συγκυρίες δεν είναι μηδαμινής αξίας. Πόσο μάλλον εφόσον η προσπάθεια 2 χρόνων κρίνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Πώς αξιολογείς τον θεσμό των Πανελληνίων; Καθορίζουν την ζωή σου τελικά αυτές οι εξετάσεις; Θα άλλαζες κάτι στο σύστημα;

Δεν είναι ένας αψεγάδιαστος θεσμός, αυτό είναι σίγουρο. Είναι σκληρός και καταπιεστικός, αλλά και σε μεγάλο βαθμό δίκαιος.

Τι θα συμβούλευες τους μελλοντικούς υποψήφιους για να βαδίσουν στα χνάρια σου;

Δεν πιστεύω πως μπορώ να τους καθοδηγήσω. Θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν το σύστημα που ταιριάζει στην προσωπικότητα τους. Ο καθένας βαδίζει στον δικό του δρόμο.

Θα μείνεις στην Ελλάδα ή σκέφτεσαι και το εξωτερικό;

Είναι πολύ νωρίς πιστεύω για να αποφασίσω. Ευελπιστώ πως θα μπορέσω να παραμείνω στην Ελλάδα.

«Παίζει ρόλο το διάβασμα και η τύχη»
Ο υποψήφιος φοιτητής μίλησε στο Mega για την επιτυχία του, ενώ σημείωσε πως είναι και λίγο θέμα τύχης το ότι δεν έχασε ούτε ένα μόριο.

«Η αλήθεια είναι ότι παίζει ρόλο και το διάβασμα αλλά για να επιτευχθεί το απόλυτο αποτέλεσμα χωρίς να χαθεί ούτε ένα μόριο, παίζει ρόλο και η τύχη (…) αλλά και η ευνοϊκή διάθεση των διορθωτών να μην κόψουν ούτε ένα μόριο. Ήμουν στη θεωρητική κατεύθυνση, έδωσα Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά, Έκθεση και Ιστορία» επεσήμανε, ειδικότερα.

Στόχος του είναι να περάσει στη Νομική Αθηνών, κάτι που αναμένεται να κάνει άνετα.

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα σχέδιά του για τη ζωή, επεσήμανε πως «είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς στα 18 του τι θέλει να κάνει» και ένα από τα προτερήματα της Νομικής είναι «ότι είναι ένα πτυχίο αρκετά ευρύ και ανοίγει πόρτες προς πολλές κατευθύνσεις. Είναι πολύ νωρίς για να κρίνω ποιοι θα είναι οι στόχοι μου στη συνέχεια, πώς θα είναι η σχολή, θα πρέπει να το βιώσω».

«Γενικά διάβαζα πολύ» σημείωσε σε άλλο σημείο, ενώ επεσήμανε πως μεγάλη σημασία έχει και προετοιμασία από τη Β’ Λυκείου.

«Οι πανελλήνιες χρειάζονται ρεαλισμό» παρατήρησε και εξήγησε: «Πρέπει να υπάρχει διάθεση για υποχωρήσεις στην κοινωνική ζωή. Όχι ότι είναι απαραίτητο να μην βγει κανείς ούτε μια φορά από το σπίτι του για 2 χρόνια».

Μετά την ολοκλήρωση της Νομικής, επόμενος στόχος είναι ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, αλλά και γι΄αυτό, είναι «πολύ νωρίς» ακόμα για να το συζητά.

«Σήκω φύγε από εδώ αλήτη»: Όταν η Δέσποινα Βανδή έσωσε την ζωή του Ντέμη Νικολαΐδη!

Αποκάλυψη απο Fipster: «Είμαι σύντροφος του Κωνσταντίνου Βασάλου, πια το δηλώνω»