in

Σκληρή αλλαγή στα sms: Το σκληρό μέτρο της Κύπρου που έρχεται και στην Ελλάδα

Όλα τα ‘χαμε, αυτό μας έλειπε!

Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που εξακολουθούν να παλεύουν με τον κορωνοϊό – δείτε εδώ τι συνέβη με μεταλλαγμένο στέλεχος -.Και αυτή προσπαθεί να αναχαιτίσει τον ιό με δυναμικά μέτρα προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Στην προσπάθεια της λοιπόν να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διασπορά πήρε ένα μέτρο που δεν αποκλείεται να το δούμε και στην Ελλάδα, αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Είχε πέσει στο τραπέζι και στη χώρα μας, όμως τελικά η απόφαση για την εφαρμογή του δεν ελήφθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα η Κύπρος έβαλε κόφτη στα μηνύματα. Έτσι, όποιος θέλει να βγει από το σπίτι πρέπει να στείλει μήνυμα όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, υπάρχει όμως μια βασική διαφορά.

Κάθε άτομο μπορεί να στείλει έως δυο μηνύματα την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο οι Κύπριοι καταφέρνουν να κρατήσουν την κινητικότητα του πληθυσμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα άσκοπων μετακινήσεων που ευνοούν τη μετάδοση του κορωνοϊού.

SMS: Πως μετακινούμαστε μετά τα αυστηρότερα μέτρα!
Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

το ονοματεπώνυμο του,

η Διεύθυνση κατοικίας του

και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Μήνυμα στο 13033

Η μορφή του SMS

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ 21:00-5:00
Υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι που μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις συγκεκριμένες ώρες (21:00-05:00) και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:

Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.

Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.

Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ακόμα δύο τρόποι για να δηλώνουμε τις μετακινήσεις μας

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση Κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Η βεβαίωση για όσους εργάζονται

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

www.athensmagazine.gr

Λινού: «Να γίνουν οι Εκκλησίες σχολικές τάξεις – Είναι τεράστιος χώρος, υπάρχει δυνατότητα να χωρέσεις άνετα 26 παιδιά»

Ζητείται άτομο να ζήσει μία εβδομάδα σε φάρο μόνο με φαγητό και ταινίες